11 Temmuz 2016 Pazartesi

Omega 3 İçeren ve Markette Kolayca Bulabileceğiniz Dört Yiyecek


İnsanların sağlıklı beslenmeye geçmiştekine göre daha çok önem verdiği yadsınamaz bir gerçek. Her sokakta beliren aktarlar ve doğal ürün dükkanları, TV'de sağlık kuşağı diye özel bir program türünün ortaya çıkması ve insanların meyve, sebze, bitki çayları ve şifalı otların faydalarına dair artan bilgi açlığı hep bu yeni sağlıklı beslenme bilincine delalet ediyor. İlginçtir ki bu artan bilince rağmen hala hayati önemi haiz bazı besin maddeleri konusunda yeterince bilgi sahibi değiliz. Omega 3, işte bu hak ettiği ilgiyi görmeyen besin maddelerinden...
Omega 3 ne işe yarar, sorusu ve hatta omega 3'ün ne olduğu başlı başına uzun bir yazının konusu olacak derinlikte iki mesele. Biz omega 3'ün faydaları ve çeşitlerine dair mevzuları başka bir zamana bırakıp burada sadece omega 3 bulunan besinlerle ilgileneceğiz.
Konu omega 3 içeren besinler olunca iki problemle karşılaşiyoruz. Birincisi ve daha elim olanı asla omega 3 içermeyen gıdaların omega 3 içeren gıdalar gibi lanse edilmesi. Bunların içinde en sık karşılaştığımız iki örnek herhalde maydanoz ve semizotudur. Bu iki sebzenin birçok faydaları olduğuna dair bir kuşkumuz yok. Ama ikisi de kesinlikle omega 3 içermez. Omega 3'ün bir diğer adı temel yağ asididir. Temel olması onun vücutta üretilemediğini ve yiyeceklerden alınması gerektiğini ifade eder. Yağ asidi olması ise omega 3'ün yağ cinsi bir madde olduğunu gösterir. Yani omega 3 esas olarak bir tür yağ olup onu yağlı yiyeceklerde aramak gerekir. Maydanoz ve semizotu gibi eser miktarda yağ içeren iki otta omega 3 varsa bile bir fayda sağlayacak ölçüde değildir.
İkinci problem ise omega 3 içeren besinler olarak karşımıza deyim yerindeyse ipe sapa gelmez bir takım egzotik bitkilerin çıkarılması. Farklı ülkelerden gelen ürünlerin beslenmemize eklenmesine ve yediklerimizin çeşitlendirilmesine hayır diyecek halimiz yok. Ama omega 3 gibi hafife alınmayacak bir konuda kolayca pazarda çarşıda bulunabilecek ve nasıl yiyeceğimizi gayet iyi bildiğimiz besinler dururken chia gibi hiçbir yerde bulamayacağınız veya keten tohumu gibi sert kabuklu veyemesi pek zahmetli bitkileri öne sürmek ne kadar mantıklı? Oysa her yerde kolaylıkla bulunan ve en yakın marketten alabileceğiniz birkaç gıda var ki omega 3 konusundaki bütün problemlerinizi bir günde çözebilecek kadar çok omega 3 içeriyor. Burada bunlardan dört tanesini sıraladık.
1-) Ceviz: Sadece bir avuç iç ceviz 2-3 gram omega-3 içerir ki günlük ihtiyacınız büylece fazlasıyla karşılanmış olur. Cevizden en iyi faydayı sağlamak için taze olmasına dikkat edin ve mümkünse çiğ yiyin. Kabuklu ceviz işleme tabi tutulmadığı için daha çok omega 3 içermesini bekleyebilirsiniz. Cevizin içinde bulunan ve yenebilen ince kabukları taze iken acımsı olur ve birçok insan bunları soyup atmakla vakit kaybeder. Hem vaktinize yazık hem de çok faydalı antioksidanları çöpe göndermiş oluyorsunuz. Bunun yapmayın.
2-) Hamsi: Şaşırdınız mı? Şaşırmayın. Omega-3 almak için ne tuhaf tropikal ürünler ne de doping hapları lazım. Hamsi gibi sıradan bir balık aslında en çok omega 3 içeren balıklar arasında yer alıyor. Omega-3 şiddetli sıcağa maruz kalınca parçalanıp yok olur. Kızartma sırasında ortaya çıkan sıcaklıklar ve tepkimeler hamsideki omega 3 oranını azaltır. Bu yüzden hamsiyi tavada pişirmeyin. Fırında yada tencerede pişirme yöntemlerinden birini uygulamak ve mümkünse üstünü kapatıp vitaminlerin uçup gitmesini engellemek hem hamsinin faydaları hem de omega 3 açısından daha iyi sonuçlar sağlayacaktır.
3-) Somon: Bunu zaten duymuş olmalısınız. Somon omega 3 deyince ilk adı anılan yiyeceklerden ve gerçekten de iyi bir omega 3 kaynağı olduğunu söylemek yalan olmaz. Eğer farklı tatları denemek istiyorsanız bunu yemenizde bir sakınca yok.
4-) Beyin: Markette kolayca bulursunuz dedik ama itiraf etmeliyim ki bunu bulmak o kadar kolay değil. Mahhalenizde güvenilir kasabınızdan isteyebilirsiniz. Avrupa’da deli dana hastalığı nedeniyle beyin gözden düşen bir sakatat haline geldi ama ülkemizde düzgün beslenen hayvanlarda bu tip hastalıklar görülmüyor. Omega 3 esas olarak beyne faydaları  ile tanınan bir madde olduğu için hayvanlarda da beyinde birikiyor ve dananın en yoğun omega 3 içeren kısmı beyni oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder